Kalorier ägg – hur många kalorier i ett ägg?

2024-03-18

Ägg är ett populärt och näringsrikt livsmedel som finns i många hushåll världen över. Men hur mycket kalorier är det i ett ägg?. Svaret på denna fråga beror på hur ägget tillagas och serveras. Ett kokt genomsnittsägg på 60 gram innehåller cirka 87 kalorier, medan ett lika stort stekt ägg innehåller cirka 100 kalorier.

I denna artikel kommer vi att utforska olika aspekter av äggets näringsvärde, inklusive detaljerad information om kaloriinnehållet i olika tillagningsmetoder.

Kalorier ägg

Kalorier ägg varierar betydligt beroende på tillagningsmetoden, vilket är en viktig aspekt att beakta för de som är medvetna om sitt kaloriintag. Ägg är ett näringsrikt och flexibelt livsmedel, men sättet de tillagas på kan ha en betydande inverkan på deras kaloriinnehåll.

När man tittar på olika tillagningsmetoder, är det viktigt att förstå att varje metod bidrar till kaloriinnehållet på olika sätt. Detta beror på att ingredienser som olja, smör, eller grädde adderar ytterligare kalorier utöver äggets naturliga kaloriinnehåll.

Kalori- och Näringsinnehåll för ägg per 100 g

Kalori- och näringsinnehållet i ägg per 100 gram varierar som sagt mycket beroende på hur ägget tillagas. Vi kommer att fokusera på kokt ägg, då det är en av de mest populära tillagningsmetoderna för ägg.

Ett kokt ägg innehåller cirka 145 kalorier per 100 gram. Men ägg innehåller även andra viktiga näringsinnehåll. En av de mest anmärkningsvärda näringsaspekterna av ägg är deras höga proteininnehåll. Med cirka 12,2 gram protein per 100 gram.

Förutom protein, innehåller kokta ägg även en måttlig mängd fett, ungefär 9,7 gram per 100 gram. Detta fett bidrar inte bara till äggets näringsvärde utan även till dess mättnadskänsla och smak. Det är dock värt att notera att äggulorna innehåller största delen av fettet, medan äggvitan är mycket fettsnål.

Kolhydrater i ägg är relativt låga, med endast cirka 0,4 gram per 100 gram. Denna låga kolhydrat-nivå gör ägg till ett attraktivt val för de som följer någon lågkolhydrat-kost.

Skiljer sig kaloriinnehållet i ett rått, kokt eller stekt ägg?

Ja, kaloriinnehållet i ett ägg varierar beroende på om det är rått, kokt eller stekt. Tillagningsmetoden spelar en avgörande roll för ändringar i äggets näringsvärde och kaloriinnehåll.

Rått ägg kalorier

Råa ägg  har en kalorimängd som är jämförbar med kokta ägg, ungefär 145 kalorier per 100 gram. De är populära i olika dieter och används ofta i smoothies, shakes och vissa recept.

Råa ägg anses av många som en grym källa till protein och andra näringsämnen, men det är viktigt att notera att det finns risker förknippade med konsumtion av råa ägg, inklusive möjligheten att drabbas av salmonella.

Kokt ägg kalorier

Kokta ägg är något som finns i många kök och kostplaner. Ett kokt ägg innehåller som sagt cirka 145 kalorier per 100 gram,

Denna tillagningsmetod anses säker och bevarar de flesta av äggets näringsämnen. Kokta ägg är mångsidiga och kan användas i allt från frukostar till sallader och snacks.

Stekt ägg kalorier

Ett stekt ägg innehåller cirka 205 kalorier per 100 gram, om man exkluderar ytterligare fett som smör eller olja som ofta används i stekprocessen. Denna högre kalorimängd jämfört med kokta eller råa ägg återspeglar påverkan av stekmetoden.

Stekning kan ge en unik smak och textur, men det är viktigt att vara medveten om att kaloriinnehållet kan öka beroende på vilken typ av fett som används under stekningen.