Lax är en av de mest populära fiskarna i Sverige, och det finns många olika sätt att laga den på. I den här artikeln kommer vi att titta på tre olika sätt att laga god lax.
1. Stekt lax med kryddor och grönsaker
Det första sättet att laga lax är att steka den med kryddor och grönsaker. För att göra detta behöver du följande ingredienser:
– 4 laxfiléer
– 1 tsk salt
– 1 tsk svartpeppar
– 1 tsk paprikapulver
– 1 tsk vitlökspulver
– 1 tsk lökpulver
– 2 msk olivolja
– 1 röd paprika, skivad
– 1 gul lök, skivad
– 1 zucchini, skivad
Så här gör du:
1. Blanda salt, svartpeppar, paprikapulver, vitlökspulver och lökpulver i en skål.
2. Lägg laxfiléerna på en tallrik och gnid in kryddblandningen på båda sidor av filéerna.
3. Värm upp olivolja i en stekpanna på medelvärme.
4. Lägg i paprika, lök och zucchini i stekpannan och stek i 5 minuter.
5. Lägg laxfiléerna på grönsakerna och stek i ytterligare 5-7 minuter, eller tills laxen är genomstekt.
2. Lax i ugn med citron och örter
Det andra sättet att laga lax är att baka den i ugnen med citron och örter. För att göra detta behöver du följande ingredienser:
– 4 laxfiléer
– 1 tsk salt
– 1 tsk svartpeppar
– 1 citron, skivad
– 4 kvistar färsk timjan
– 4 kvistar färsk rosmarin
– 2 msk smör
Så här gör du:
1. Förvärm ugnen till 200 grader.
2. Lägg laxfiléerna på en ugnsform och gnid in salt och svartpeppar på båda sidor av filéerna.
3. Lägg citronskivor, timjan och rosmarin på toppen av laxfiléerna.
4. Lägg smör på toppen av varje laxfilé.
5. Baka i ugnen i 15-20 minuter, eller tills laxen är genomstekt.
3. Laxsoppa med grönsaker och kokosmjölk
Det tredje sättet att laga lax är att göra en läcker laxsoppa med grönsaker och kokosmjölk. För att göra detta behöver du följande ingredienser:
– 4 laxfiléer
– 1 tsk salt
– 1 tsk svartpeppar
– 1 msk olivolja
– 1 röd paprika, skivad
– 1 gul lök, skivad
– 2 vitlöksklyftor, hackade
– 1 tsk ingefära, riven
– 1 burk kokosmjölk
– 4 dl grönsaksbuljong
– 1 zucchini, skivad
– 1 kruka färsk koriander, hackad
Så här gör du:
1. Blanda salt och svartpeppar i en skål.
2. Lägg laxfiléerna på en tallrik och gnid in kryddblandningen på båda sidor av filéerna.
3. Värm upp olivolja i en stor kastrull på medelvärme.
4. Lägg i paprika, lök, vitlök och ingefära i kastrullen och stek i 5 minuter.
5. Tillsätt kokosmjölk och grönsaksbuljong i kastrullen och rör om.
6. Lägg i zucchini och laxfiléerna i kastrullen och låt sjuda i 10-15 minuter, eller tills laxen är genomstekt.
7. Toppa med hackad koriander och servera.