Kanelbullar är en av de mest älskade bakverken i Sverige och är en klassiker på fikabordet.
Att baka kanelbullar är enkelt och det finns många olika recept att välja mellan. Men för att få de mest ljuvliga kanelbullarna behöver man ett riktigt bra recept. Här är ett enkelt recept på kanelbullar som garanterat kommer att imponera på dina gäster.
Ingredienser:
– 50 g jäst
– 150 g smör
– 5 dl mjölk
– 1 dl socker
– 1 tsk salt
– 1 msk kardemumma
– 14-16 dl vetemjöl
– 1 ägg
– Fyllning: 150 g smör, 2 msk kanel, 1 dl socker
Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke.
2. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm till fingervarmt (37 grader).
3. Häll mjölkblandningen över jästen och rör om tills jästen har löst upp sig.
4. Tillsätt socker, salt, kardemumma och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl i en köksmaskin tills den blir elastisk och släpper från bunkens kanter.
5. Låt degen jäsa under en handduk i 30 minuter.
6. Gör fyllningen genom att blanda smör, kanel och socker i en skål.
7. Kavla ut degen på en mjölad yta till en rektangel.
8. Bred ut fyllningen över degen och rulla ihop den från långsidan.
9. Skär rullen i 20-24 bitar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
10. Låt bullarna jäsa under en handduk i ytterligare 30 minuter.
11. Sätt ugnen på 225 grader.
12. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
13. Grädda i mitten av ugnen i 8-10 minuter.
Tips för att lyckas med kanelbullar
För att lyckas med kanelbullar är det viktigt att ha tålamod och att följa receptet noggrant. Se till att mjölkblandningen inte är för varm när du tillsätter jästen, annars kan det påverka jäsningen.
Arbeta degen väl i köksmaskinen tills den blir elastisk och släpper från bunkens kanter. Låt degen jäsa under en handduk i 30 minuter och se till att den har dubblat i storlek innan du går vidare. När du kavlar ut degen, se till att den är jämntjock och bred ut fyllningen jämnt över degen. Pensla bullarna med uppvispat ägg för att få en fin färg på ytan.
Variera fyllningen på kanelbullar
Fyllningen på kanelbullar kan varieras på många olika sätt. Istället för kanel kan du använda kardemumma, vaniljsocker eller malda nötter.
Du kan också tillsätta russin eller hackade äpplen i fyllningen för att få en annan smak. Var kreativ och testa olika fyllningar för att hitta din favorit.
Hur man förvarar kanelbullar
Kanelbullar är som godast när de är nybakade, men de kan också förvaras i rumstemperatur i ett par dagar utan att det ska vara något problem.
Förvara dem i en tät burk eller påse för att hålla dem färska. Du kan också frysa in kanelbullar och ta fram dem när du vill ha en god fika. Låt dem tina i rumstemperatur och värm dem sedan i ugnen i några minuter för att få dem att bli som nybakade.