Lyckad plankstek är bland det godaste som finns

2023-02-19

Plankstek är en klassisk matträtt som länge har funnits i Sverige. Rätten har med åren blivit en favorit bland många och har spridit sig till många delar av världen.

En plankstek serveras traditionellt på en träplanka och är en perfekt rätt för den som vill bjuda på något extra speciellt vid middagsbordet. Men att tillaga en lyckad plankstek kan vara en utmaning för många, eftersom det kräver kunskap och erfarenhet för att få till den perfekta kombinationen av smak och konsistens.

I den här artikeln kommer vi att dela med oss av våra bästa tips och tricks för att skapa en lyckad plankstek.

Förberedelser

Innan du börjar med tillagningen av planksteken behöver du förbereda plankan. Det finns speciella plankor som är gjorda för att användas vid tillagning av plankstek. Plankan ska nämligen grillas av i ugnen innan man kan använda dem.

Pensla plankorna med neutral matolja. Sätt sedan in dem i ugn vid 200 grader och låt dem stå tills oljan börjar koka, ca 10 min. Tag sedan ut plankorna och pensla ytterligare en gång med olja. Låt därefter plankorna stå i ugnen ytterligare 5 min.

Välj kött

När du har förberett plankan är det dags att välja kött. Det går att använda olika typer av kött till plankstek, men det vanligaste är att använda nötkött eller lax. Köttet ska vara av hög kvalitet för att få bästa resultat.

Krydda köttet

Innan du lägger köttet på plankan är det viktigt att krydda det. Det går att använda olika kryddor beroende på vilken typ av kött du har valt.

Till nötkött rekommenderar vi att du endast kryddar med salt och peppar, då detta lyfter fram smakerna i köttet på bästa sätt.

Tillagning

När du har förberett plankan, valt kött och kryddat det är det dags att börja med tillagningen. Plankan ska läggas på grillen eller i ugnen på hög värme i cirka 10 minuter. När plankan har blivit varm ska köttet placeras på plankan.

Plankan ska sedan stoppas tillbaka in i ugnen på medelhög värme. Tillagningstiden beror på vilken typ av kött du har valt och hur tjockt det är.

Servering

När köttet är färdigt är det dags att servera planksteken. Plankan ska läggas på en bricka och köttet ska skäras upp på plankan. Servera med valfria tillbehör som exempelvis potatismos och en god sallad.

Slutsats

Att tillaga en lyckad plankstek är enkelt om du följer dessa steg. Förbered plankan, välj kött av hög kvalitet, krydda köttet och tillaga det på plankan. Servera med valfria tillbehör och imponera på dina gäster med en fantastiskt god plankstek.