Tips för att laga en smakfull och hälsosam vegetarisk lasagne

2023-03-16

Lasagne är en klassisk italiensk rätt som är älskad av många. Men traditionell lasagne innehåller ofta kött vilket kan vara ett problem om man är vegetarian, eller helt enkelt inte är sugen på att äta kött.

Därför är det en bra idé att prova på en vegetarisk variant som är både smakfull och hälsosam. Här är några tips på hur du kan laga en god vegetarisk lasagne.

1. Välj rätt grönsaker

För att göra en hälsosam och smakfull vegetarisk lasagne är det viktigt att välja rätt grönsaker. Du kan använda nästan vilka grönsaker som helst, men det är bra att välja grönsaker som passar bra ihop med varandra.

Paprika, zucchini, aubergine och champinjoner är alla bra alternativ. Tänk på att skära grönsakerna i tunna skivor så att de blir mjuka och lätta att äta.

2. Gör en god sås

En god sås är nyckeln till en smakfull lasagne. Du kan göra en enkel tomatsås genom att fräsa lök och vitlök i olivolja och sedan tillsätta krossade tomater. Tillsätt sedan lite salt, peppar och örter efter smak.

Du kan också prova att göra en béchamelsås genom att smälta smör i en kastrull och sedan tillsätta mjöl och mjölk. Rör om tills såsen blir tjock och slät och tillsätt sedan lite riven ost.

3. Använd ricottaost

Ricottaost är en mjuk och krämig ost som passar perfekt i lasagne. Du kan använda den istället för den traditionella osten som används i lasagne.

Blanda ricottaost med hackad basilika och lite salt och peppar för att göra en god fyllning.

4. Varva ingredienserna

När du bygger din lasagne är det viktigt att varva ingredienserna på ett sätt som gör att lasagnen blir jämn och smakfull.

Börja med att lägga ett lager av sås i botten av formen och lägg sedan på ett lager av lasagneplattor. Lägg sedan på ett lager av grönsaker och ricottaost och upprepa sedan processen tills du når toppen av formen. Avsluta med ett lager av sås och lite riven ost.

5. Grädda lasagnen

När du har byggt din lasagne är det dags att grädda den i ugnen. Sätt ugnen på 200 grader och grädda lasagnen i cirka 30-40 minuter tills den är gyllenbrun och bubblig. Låt lasagnen svalna i några minuter innan du serverar den.

Att laga en vegetarisk lasagne är enkelt och det är ett bra sätt att äta mer grönsaker och minska ditt köttintag. Följ dessa tips och du kommer att ha en smakfull och hälsosam lasagne på bordet på nolltid!