Tips på köksredskap du måste ha i köket

2023-09-22

Rätt redskap i köket kan göra matlagningen både enklare och roligare. Frågan är vilka köksredskap som egentligen är oumbärliga i ett väl fungerande kök. Detta beror så klart på vad man gillar att laga för mat och hur mycket tid man spenderar i köket, men det finns ändå vissa redskap som de flesta av oss har nytta av.

I denna artikel kommer vi att dela med oss av våra bästa tips på köksredskap som vi anser att varje hemmakock borde ha till hands. Vi kommer att täcka allt från de mest grundläggande redskapen till mer specialiserade verktyg för dig som vill lyfta din matlagning till en högre nivå.

En rejäl gjutjärnspanna

En rejäl gjutjärnspanna är en viktig pjäs i alla kök. Den är inte bara otroligt hållbar och långvarig, men den är också otroligt mångsidig. Gjutjärnspannor är kända för sin förmåga att behålla värme och fördela den jämnt, vilket gör dem idealiska för allt från stekning till mer långsam matlagning.

Gjutjärnspannan kan användas på alla typer av spisar, inklusive induktion, och kan även användas i ugnen. Detta gör den till en utmärkt redskap för att tillaga en mängd olika rätter.

En av de största fördelarna med en gjutjärnspanna är att den förbättras med tiden. Ju mer du använder den, desto bättre blir den. Gjutjärnet utvecklar en naturlig non-stick yta som gör matlagningen enklare och mer effektiv.

Men det är viktigt att ta hand om din gjutjärnspanna på rätt sätt för att säkerställa att den håller i många år. Detta innebär att rengöra den ordentligt efter varje användning och att regelbundet krydda den för att bibehålla den naturliga non-stick ytan.

En riskokare

En riskokare är ett köksredskap som kanske inte alla ser som nödvändigt, men för den som ofta lagar maträtter med ris som bas kan det vara ett riktigt smidigt köksredskap. Med en riskokare kan du alltid vara säker på att ditt ris blir perfekt tillagat, utan att du behöver hålla koll på det hela tiden. Dessutom frigör det tid och utrymme på spisen för att tillaga andra delar av måltiden.

Riskokare finns i olika storlekar och prisklasser, men även en enkel modell kan göra stor skillnad i köket. En del modeller har även extra funktioner, som till exempel möjligheten att hålla riset varmt efter att det har kokats. Vi rekommenderar att du besöker sajten bastitest.nu för att ta del av deras omfattande Bäst i Test guider när det kommer till att hitta de bästa köksredskapen. De har bland annat en guide kopplat till just riskokare.

Kvalitativa knivar

Ett av de mest grundläggande köksredskapen är utan tvekan kniven. Men det som framförallt är viktigt när det kommer till knivar är att den är vass. Det finns en mängd olika typer av knivar att välja mellan, men om man inte vässar den regelbundet och håller den i gott skick kommer den sällan vara särskilt användbar.

En bra kökskniv kan användas till det mesta – att hacka grönsaker, skära kött och till och med för att finhacka örter. Det är också viktigt att ha en brödkniv för att kunna skära bröd.

Vi förstår att det kan kännas dyrt att investera i högkvalitativa knivar, men det är en investering som betalar sig i längden. Med rätt skötsel och underhåll kan bra knivar hålla i många år, och göra din matlagning både enklare och roligare.

Decilitermått, litermått och måttsats

Det är absolut nödvändigt att ha korrekta mätverktyg i köket för att kunna följa recept och säkerställa att du får rätt proportioner i dina rätter. Decilitermått, litermått och en måttsats är tre grundläggande köksredskap som varje hemmakock bör ha i sitt kök.

Din matlagning kommer att bli mycket smidigare och mer exakt med dessa mätverktyg till hands, vilket i sin tur kommer att förbättra resultatet av din matlagning. Så om du inte redan har dessa redskap i ditt kök, är det dags att investera i dem.